СОЗОПОЛ, РЕЗЕРВАТ РОПОТАМО /РАЗХОДКА С ЛОДКА/ И ЗАМЪКЪТ В РАВАДИНОВО

Еднодневна екскурзия.
Созопол – археологически и архитектурен резерват.
Един от най-старите градове в България, основан през  610 г. пр.н.е. от милетски гърци под името Аполония Понтика. Със своето богато културно-историческо наследство, старинните къщи някои от които датират още от 18-ти век, археологическия музей който е един от 100-те национални туристически обекти на България, Созопол е предпочитана туристическа дестинация сред българи и чужденци. В краяна м.Август – началото на м.Септември в града се провежда ежегоден фестивал Аполония – празниците на изкуствата.
Резерват Ропотамо /разходка с лодка/ –  на 15км. от гр.Созопол се намира река Ропотамо. Край устието и на площ от над 1000 хектара е разположен и едноименния резерват, който пленява със своята красота и невероятна природа. Там могат да се видят интересни скални образования – Лъвската глава, Веселата скала, а пясъчните дюни са едни от най-широките в България.  Районът има рядка флора и фауна, тук може да се насладите на красивите бели водни лилии /които цъфтят през м.Май/, пустинната орхидея, лонгозни гори, лиани и увивни растения, а на територията на резервата се намира и едно от най-големите находища от морски пелин. Интересно е че в началото си реката е сладководна , а след няколко километра тя става солена.
Разходка с лодка в резервата по една от най-красивите реки на България  е наистина приятно преживяване.

Замъкът в Равадиново – На около 2км. от Созопол се намира едно наистина вълшебно място, което ни пренася в света на приказките. В красивата цветна градина украсена с каменни статуи и фонтани можете спокойно да се разходите в компанията на някой любопитен паун, да изпиете по чаша кафе край езерото или да се качите на високите кули на замъка обрасли с бръшлян.

Замъкът в Равадиново с поетичното име „Влюбен във вятъра“ е единствен по рода си в България и си заслужава да се види.

2019-01-23T13:46:23+00:00