ПРИРОДЕН ПАРК ‘СИНИТЕ КАМЪНИ’ И ЖЕРАВНА

//ПРИРОДЕН ПАРК ‘СИНИТЕ КАМЪНИ’ И ЖЕРАВНА

ПРИРОДЕН ПАРК ‘СИНИТЕ КАМЪНИ’ И ЖЕРАВНА

Еднодневна екскурзия

  Природния парк „Сините камъни“  е известен с чистия въздух, специфичния горски климът и богатата си флора и фауна /някои от видовете които се срещат тук са обявени за застрашени от изчезване/. Името на природния парк идва от специфичен мъх, с който са обрасли скалите. В зависимост от времето и от сезона този мъх изглежда по различен начин – син, сив или зелен.
До местноста „сините камъни“ се стига с лифт, а най-високата точка в природния парк е връх Българка – 1181 м., който е и най-високият връх в Източна Стара планина. Връх Българка е лесно достъпен и често посещаван от туристи.
  Жеравна – едно от най-живописните села в България сгушено сред хълмист планински район в близост до гр. Котел.  Тук  са запазени повече от 200 дървени къщи, някои от които са на повече от 300 год. и превърнати в музеи, запазени са и доста дюкяни и стари ханове.  Стаите на къщите са с резбовани тавани и изящни апликации по вратите, прозорците и иконостасите. Всичко е застлано с тъкани от този край и също с известните със световната си слава котленски килими. Жеравна е известна и със своите многобройни чешми. В околността бликат множество бистри извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми. Селото предлага добри възможности за почивка и туризъм създадени са и условия за конна езда.

By |2019-01-23T13:44:47+00:00януари 22nd, 2019|Екскурзии|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment