ЕТЪРА , ШИПКА И ХРАМ – ПАМЕТНИК РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Еднодневна екскурзия

Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“
Първият по рода си музей на открито в България който представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство. Той е разположен на 8 км южно от гр. Габрово.
Тук може да се види единствената в България сбирка на народна техника на вода, а интересното е че всичко си работи така както в миналото и човек неусетно се пренася няколко века назад.
Освен постоянните експозиции от м. май до м. октомври има демонстрация на домашни занятия и гостуващи изложби.
Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ е един от 100- те национални туристически обекта целогодишно посещаван от туристи.
  Шипка  и  храм-паметник Рождество Христово.
Националният парк-музей Шипка се намира на връх Шипка където са разположени 26 паметника обхващащи места свързани с отбраната на Шипченския проход – възтановка на позиции на защитниците на прохода, батареи и землянки.
Паметникът на Шипка е изграден като средновековна кула и  е тържественно открит през 1934 г.  До него водят 890 стъпала. На приземния етаж върху четири лежащи лъва е поставен съркофаг с костите на защитниците на прохода, а по останалите етажи са разположени лични вещи, оръжия, медали, снимки и документи свързани с Българското опълчение и руските войници отбранявали прохода. От покрива на паметника се открива изключителна понорама – казват че при хубаво време можеш да видиш цяла България.
В подножието на връх Шипка е разположен забележителния храм-паметник Рождество Христово – и двата обекта са част от 100 национални туристически обекта.
Шипка – работно време:  Понеделник – Неделя
лятно (от април до октомври) – от 9 ч. до 19 ч.
зимно (от ноември до март) – от 9 ч. до 17 ч.
Входни такси: възрастни – 2 лв., учащи и пенсионери – 1 лв.
Беседи: на български език – 5 лв., на чужд език – 10 лв.

2019-01-23T13:46:30+00:00